måndag 26 mars 2012

Top-liner

Läser i New Yorker om teamen bakom monsterhitsen till artister som Beyoncé, Rihanna, Nicki Minaj och Britney Spears. Blir lite nöjd och stolt (utan anledning egentligen) över att så många av de duktigaste musikproducenterna (bland annat Max Martin och den norska duon Stargate) är från Skandinavien, men sedan kommer det roliga. Eller det jag inte visste kanske snarare. Nämligen att till manager, producent, publicist , assistenter osv, så finns det ännu en funktion bakom de här hitarna: Top-linern.
Det är personen som kommer in i studion då beaten är satta, går fram till micken och freestylar ihop lyrics för att fullända låten och skapa inte en hook - men två. En sådan top-liner är Ester Dean som hittat på Nicki Minaj´s superbass, många av Rihannas låtar, Beyoncés, Britney Spears och ungefär alla andra ni kan räkna upp som legat på amerikanska topplistorna de senaste tre åren.
Hon kommer in med en iskaffe och lite anteckningar i sin blackberry med bra lines som hon hört och läst, typ; "life in the fast lane", "don´t let them see you cry" eller "mirrors don´t lie". Saker som hon tycker låter bra och som hon testar om de kan passa till något av beaten, eller så blir det något annat som dyker upp i huvudet, som boom badoom boom boom badoom bass yeah that´s superbass..
Sen håller de på några dagar och loopar och knarkar och mixar och fifflar och vad de nu gör innan de sjunger in en demo som de skickar till respektive artist för att se om de vill ha låten. Jag hade tänkt att bryta mig in på studion och sno en demo som hon gjort för Rihanna, för att jag tänkte att ni gärna ville höra hur det kan låta. Men så behövde jag inte det, för att det fanns på youtube:
Det ryktas även att hon ska ge sig på en egen artistkarriär det här året. Den har redan börjat lite:
Hon berättar att hennes framgångar kom i samband med att hon började visualisera bra saker i sitt liv enligt The Secret och nu visualiserar hon sig själv som nya Missy Elliot i antågande.
En parantes bara avslutningsvis om vem som kommer närmast att vara top-liner i vår familj. Det är nämligen Mimi och det baserar jag enbart på hennes version av Adéles "Set fire to the rain" som lyder såhär i Mimis version: Set fire to the brain, watch it burn, go insane....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar