torsdag 11 augusti 2011

Jag gillar verkligen den fria viljan

Den som vi alla har, rätten att göra som vi vill, att göra vilka val vi vill i våra liv. Vår helt egen fria vilja. Den som får de allra flesta att gå i skolan tills de är cirka tjugo år, som gör att de flesta kvinnor mellan 25 och 35 år väljer att gifta sig med en man som är cirka två år äldre, av samma etniska ursprung och skaffa cirka två barn, säg med två till tre års mellanrum.
Kanske också att vår fria vilja får oss att bo i villa eller lägenhet med två till tre sovrum, med vita skåpluckor och mörka trägolv, att vi tycker om att bo med stora glaspartier och att vi belånar oss mer än vi egentligen har råd med för att kunna se vattnet. Samma fria vilja som gör att vi har en, ibland två bilar per familj, åker på utlandssemester någon gång per år och med en skrämmande liten felmarginal följer gällande mode. Den fria vilja som gör att vi sitter i en soffliknande möbel och tittar in i en elektronisk apparat flera timmar varje kväll och ser till att träffa alla släktingar med jämna mellanrum.
Nu är klockan snart elva och då säger min fria vilja att det är dags att gå och sova eftersom det är en dag imorgon också. Fritt velat va?

1 kommentar:

  1. Haha, fantastiskt! Hm, nä så himla fria är vi nog inte ...

    SvaraRadera