tisdag 21 juni 2011

Detta väderintresse och var det tar världen

Jag trodde att svenskar pratade mest i världen om väder men newyorkarna är lite värre även på detta område. De inte bara pratar om det, de dramatiserar det i en helt annan utsträckning. Nu ska det dessutom bli möjligt att se vädret ett helt år framöver, dag för dag ser jag;


Jag undrar om det här kommer att påverka livet på planeten jorden mer än vad vi förstår. Om alla kan se vad det ska bli för väder ett år framöver så kommer ju alla att vilja ha semester under de fina veckorna. Hur ska det gå till? Och ska alla gifta sig på samma dag? Eller om jag inte är så i-landsrelaterad; ska vi kunna förutse dramatiska väderförhållanden över hela jorden och förebygga tragiska konsekvenser?
Ni kanske tycker att jag övertänker den här lilla saken och det kanske jag gör. Men det finns exempel i historien som visar hur teknologiska detaljer kan ändra samhällen; som hur frysboxen förändrade det sociala livet i Nordnorge då den uppfanns. Innan hade man varit tvungen att göra av med fisken med en gång, byta till sig något eller bjuda alla grannar på middag vid en bra fångst. Men det förändrades när man plötsligt kunde frysa och behålla ALLT själv. Spara.
Kanske kan jag ta det lugnt, kanske kommer den här väderappen bara att passera utan någon som helst sociologisk påverkan. När jag tänker efter så är det redan ganska svårt att förlita sig på en femdygnsprognos bara. Men det kommer vara svårt att låta bli att kolla, det känner jag på mig. Så för att undvika allt för stora konsekvenser borde vi kanske hålla den hemlig? Det här var ju inte en bra början då.

6 kommentarer:

 1. du kan ju också alltid fråga sara. hon säger att den sida hon kollar oftast är yr.no

  SvaraRadera
 2. JAG mé! är weather-lover.
  Vanligt är ju när man pratar väder med en ytligt bekant att samtalet glider in på ett annat "ofarligt" ämne efter ett kort tag. Här brukar jag oftast bli lite frustrerad för jag vill alltid att vädersnacksdansen ska hålla på längre än vad som känns naturligt. Mycket längre till och med. Ibland kan jag inte hålla mig och pepprar med väderfrågor och funderingar. Reflekterar över att den andra inte följer med, men viftar bort tanken. Begäret är för stort. Jag FÖRLORAR mig i väderprat.
  Känns lite ensamt och tomt sen när jag landat. Men nu vet jag vem jag kan bolla detta med. Undrar malin om det går hand i hand med namn-besattheten som vi båda besitter? Om så - hur hänger de ihop Molly?

  SvaraRadera
 3. vilken tur att du och sara kan prata väder. jag har ingenting att säga om väder! när de visar väder på tv förstår jag inte vad de säger, även om jag kämpar. jag har aldrig varit inne på yr.no. väder är det tråkigaste jag vet!
  jag förstår inte varför man måste veta i förväg? det är väl bara att ta på eller av en jacka? så konstigt att ni, helt underbara personer, tycker det är så intressant!

  SvaraRadera
 4. Maja nu fick jag en läskig känsla.. tänk om det verkligen är fel på oss, att vi tänker på ALLT för mycket? Emi du har rätt ju, du är normal. För inte tänker du på alla jobb och utbildningar som finns hela tiden? Eller hur det hade låtit om du var fransk? Eller hur du skulle passa i sandfärgade bermudashorts, sippandes ur en cocosnöt mitt bland gorillorna som numera var dina bästa vänner efter alla år som du tillbringat med dem?
  Och Maja, det var bara lösryckta exempel, inget vi ska ligga sömnlösa och fundera över. Eller?

  SvaraRadera
 5. mysigt här på chatten idag!

  SvaraRadera
 6. Hej chatten!
  Vad kul att läsa på svenska igen efter alla dessa år i Botswana ! Håller på att ge namn åt en antilopflock på cirkus 500 och undrar om namnen jag väljer är immuna mot eventuella trender i Okavana Delta. Rätt kul men det finns ju annat också som skulle vara kul...

  SvaraRadera