söndag 19 juni 2011

Sommarlov på gott & ont

Nu är det sommar här, verkligen sommar, som i Sverige. Bara knappt två veckor kvar till ett långt härligt sommarlov. För några har det redan börjat. Våra barn vill veta varje kväll innan de somnar exakt hur många dagar det är kvar och de radar upp allt de ser fram emot. Vi vill hinna med allt, hinna med att träffa alla och göra allt det vi längtat efter. Men så är det tyvärr inte för alla.
I veckan var det ett rån i en av butikerna på Orchard street, precis där jag jobbar. Tre ungdomar hade slagit ner butiksägaren i en av vintagebutikerna, målet hade varit att få med sig en Chanelväska. Polisen som arresterade dem sa att det här ser de så mycket, barnen som har långa sommarlov utan pengar och utan något att göra. För de här tre började sommaren i handklovar, så sorgligt på alla sätt.
Idag när vi var på stranden ute i Far Rockaway så såg jag hur fem hålögda barn stod och tittade när deras påtända mamma skrek på någon som hon trodde hade tagit en dollar av henne och hur polisen förgäves försökte lugna henne. Jag har svårt att se att de barnen somnar på rena kuddar på kvällen och drömmer om en lång rolig sommar, de försöker säkert bara klara sig tills skolan börjar igen.
På tunnelbanan har de börjat annonsera för gratisluncherna som delas ut runt om i stan varje dag hela sommaren för alla under arton år. Så bra att de finns och minst lika sorgligt att de behövs.
Orättvisor är verkligen inget nytt och att alla inte har samma resurser och förutsättningar är gammalt snack. Men det är stor skillnad att höra, eller veta och att SE. Kontrasten med lyxen som den här staden har att erbjuda är verkligen kolossal och precis så mycket som jag kan älska just det i andra sammanhang, kan jag tycka att det känns grymt. Det beror inte på individer när barn blir arresterade för att de med våld försöker ta en handväska för tvåtusenfemhundra dollar, det beror på samhället.
Nils Christie, en otroligt klok norsk kriminolog har sagt att om han hade makt som en diktator och velat skapa en situation med mesta möjliga kriminalitet, då hade han skapat samhällen ungefär likadana som de vi har nu. Jag tänker att en av de sakerna han menade, var nog sommarlovet.

2 kommentarer:

  1. Starkt & bra skrivet. Och sorgligt att det ska vara så. Om nuvarande regeringen fortsätter styra i Sverige så är vi nog också där inom 5-6 år.

    SvaraRadera
  2. Hoppas verkligen inte det, barnen är ju alltid de som drabbas hårdast och när de växer upp är man fast i en ond spiral.

    SvaraRadera