tisdag 17 april 2012

Spanish tortilla

Nu lagar vi bara mat för hästfolk här hemma, ambitionen är att varje recept ska provlagas innan kokboken trycks om en månad.

Idag ska jag laga Spanish tortilla. Laga den ni också och säg vad ni tycker! Funkade receptet? Var det gott?!




INGREDIENSER

• 6 msk plus 1 tsk extra virgin olivolja
• 800 gr idaho potatis (3 till 4 medelstora), skalade, delade på längden och skivade på tvären i tunna skivor
• 1 liten gul lök, halverad och skivad tunt
• 1 tsk salt
• 1 / 4 tsk svartpeppar
• 8 stora ägg
• 1 dl  rostad röd paprika på burk, sköljd, torkad och skuren i cm stora bitar
• 1 dl frysta ärtor, tinade


INSTRUKTIONER
• 1. Blanda 4 msk olja, potatis skivorna, lök, ½ tsk salt och peppar i en stor skål tills potatis skivor är väl separerade och tänkta i olja. Värm 2 msk olja i nonstick stekpanna ca 25 cm stor på medelhög värme tills den börja ryka. Sänk värmen till medium-låg, tillsätt potatis blandningen stekpanna och ställ skålen åt sidan utan att tvätta. Täck och koka under omrörning med gummi spatel var 5 minuter, tills potatisen ger inget motstånd när man petar med spetsen av kniv, 22 till 28 minuter (det är okej om några potatisskivor bryts i mindre bitar).
• 2. Under tiden, vispa ägg och resterande ½ tsk salt i skålen. Använda gummi spatel, vänd ner den varma stekta potatisen, röd paprika och ärtor i äggen tills allt är väl blandat. Tillsätt resterande tsk olja i stekpannan, och värm tills precis börjat att röka. Tillsätt ägg-potatis blandningen och stek, skaka pannan och rör hela tiden under 15 sekunder. Jämna till ytan med gummi spatel. Sänk värmen, täck och koka, försiktigt skaka pannan var 30 sekund tills botten är gyllenbrun och toppen är lätt set, ca 2 minuter.
Sätt in tortillan i 200 gradig varm ugn till ytan är gyllenbrun
• 3. Använda gummi spatel, lossa tortilla från pannan, skaka fram och tillbaka tills tortilla glider runt fritt i pannan. an, Lägg på en stor tallrik över stekpannan. Vänd.  Skjut tortilla på skärbräda eller serveringsfat och låt svalna i minst 15 minuter. Skär tortilla i kuber eller kilar och servera med vitlöksmajonnäs, om så önskas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar